Tyskland plages af kilometertal svindler

Tyske ADAC klubs fagfolk mener, at en tredjedel af solgte brugte biler i Tyskland har et ændret kilometertal. Med det rigtige værketøj kan man nemt reducere bilens kilometertal og på denne måde øge bilens værdi, udtalte ADAC fagfolk sig.

München politiets statistik viste, at hver tredje solgte bil i Tyskland, har et reduceret kilometertal på speedometeret. Det er omkring 2 millioner biler hvert år. Det anslås, ved brug af denne fidus snydes køberne i gennemsnit med omkring 3000 euro (22,500 Dkk) per bil.

Det tyske ADAC mener at dette er producenternes skyld, da de ikke træffer de nødvendige beskyttelsesforanstaltninger for at stoppe bedrageriet.

På samme tidspunkt hævder den tyske bilindustri forening VDA, at ADAC tal er urealistiske, unødvendige og overdrivende. Foreningen udtaler sig, at de kæmper stærkt imod kilometertal svindlere, og at bilproducenter altid selv er på udkig efter nye sikkerhedsforanstaltninger som kunne stoppe bedrageriet. VDA ønsker at regeringen og politiet vil tage dette problem mere alvorligt.

Forbrugerne kan blive overrasket over at bilproducenterne ikke er i stand til at forhindre disse kilometertællere bedragerier.

“Der er teknologier, der kan beskytte. Spørgsmålet er bare, hvorfor anvender bilindustriens teknologi, som lader kriminelle manipulere kilometertælleren”, udtalte Reinhard Kolke sig.

Læs også “Så er det slut for dieselbiler”.

Ironisk nok, så hævder nogle af eksperterne, at det nu er lettere at dreje kilometertallet på et elektroniske speedometer end på en ældre mekanisk.

“Ikke meget har ændret sig… Ved hjælp af noget diagnostisk udstyr, kan man nemt nok reducere bilens kilometertal, – sagde virksomhedens Infineon talsmand Bjoern Steurich . – Dette er blevet til en stor forretning.”

Udstyr til reducering af kilometertal kan frit købes på Ebay for et par hundrede euro. Og der findes også værksteder, hvor der tilbydes lignende tjenester til 50 euro. Selve proceduren tager omkring et halvt minut.

Storbritannien er også stødt på samme problem, hvor der i år også har været sager omkring kilometertæller svindler. Det offentlige udtale sig, om at reduceret budget ikke gør det muligt at øge kontrol.

Det er lovligt i Storbritannien at reducere kilometertallet, dog det er ulovligt at sælge bilen uden at informere køberen om det rigtige kilometertal.

I 2010 gennemførte BBC en undersøgelse, som viste, at der var omkring 600.000 biler, som havde et reduceret kilometertal, end da de sidst besøgte synhallen.

Desuden er det blevet konstateret, at leasingbil køberne benytter teknikken til at undgå ekstra omkostninger for de ekstra passeret kilometer.