Duggede ruder: Hold indvendig dug væk fra ruderne

Mørke, kølige morgener og duggede ruder, kombinationen som kan få enhver billist til at sukke. Men hvorfor dugger ruder og hvordan kan man undgå den trælse dug på vinduerne indvendigt? 

Vi har nok alle prøvet at sidde fast i situationen hvor ens forrude er blevet dækket af dug indvendigt. Du tørre ruderne indefra, men forgæves. Så snart man tørre dem af, bliver de dækket af duggen igen. Er det kun den kølig tampetur der er skyld i det?

Læs også “10 Tips til en vinterklar bil”

Normalt varm luft fra blæseren fjerner straks duggen fra ruderne. Hvis dette ikke er tilfældet, så er det nødvendigt at se på årsagerne hertil:

 1. Tjek om du ved et uheld har aktiveret den såkaldte lukkede luftcirkulation i bilen. Den luft du udånder, øger fugtniveauet i bilen. Hvilket resulterer i dug på ruderne.
 2. Hvis blæseren er tændt, den fungere og ruder stadigvæk dugger til, så bør man kontrollere tilstanden af kabinefilteret. Dette punkt bliver tit overset af automekanikere, især hvis den er svær at komme til. Allerede efter et par måneder, kan kabinefilteret være til stoppet. Dette vil resultere i nedsat ventilation i bilen og vil være forudsætning for dug dækket ruder.
 3. Hvis bilen holder parkeret udenfor, så bør man åbne motorhjelmen og tjekke om blade fra træerne ikke har blokkeret drænhuller, hvor vandet har muligheden for at løbe ud – drænhuller, er som regel under forruden, og er beskyttet med plastik gitter.
 4. Rengør ruderne indefra. Hvis der bliver røget i bilen, kan røgaffald sætte sig fast på ruderne og tiltrække fugten.
 5. Husk at tænde for aircondition. Ventilationssystemet i mange bilmodeller er udformet på en sådan måde, at det kun fungerer korrekt, når aircondition er tændt.
 6. Undersøg om der er fugt i bilen, tjek måtterne og liggende. Hvis man opdager fugt i bilen, bør man undersøge hvor det kommer fra og ordne det. Din bil kan lække vand ind igennem gummipakningerne mellem dørene eller igennem ruderne.

Tænd for klimaanlægget og benyt den rigtige funktion og undgå duggede ruder

Mange biler har et kontrolpanel, hvor man kan justere styrken på hvor meget, og hvor luften skal blæses hen. Nogle har endda en separat knap som er beregnet til at fjerne duggen. Disse funktioner kan hjælpe, men hvis man stadigvæk døjer med duggen. Man bør undersøge problemet nærmere. I de fleste tilfælde så er det kabinefilteret der skal skiftes for at løse duggede ruder problemet.

Læs også “Test af Vinterdæk 2013: Priser, tests og alternativer”

Udskift kabinefiltreret 

Kabinefilteret bør skiftes mindst en gang om året. Hvis bilen benyttes på grus veje eller der køres langt – bør kabinefilteret skiftes oftere. Det punkt glemmes ofte ved udførelse af service hos automekanikeren, selvom man betaler for dette. Heldigvis kan man i de fleste biler udskifte kabinefiltreret selv, og man behøver ikke engang noget specialeværktøj. Som regel behøver man kun en normal skruetrækker, eller andre gange kan kabinefilteren skiftes kun ved brug af håndkraft. Kabinefilteret er oftest placeret under tilbehør skuffen, som befindes lige foran front passager sædet (Hos andre biler kabinefilteret kan findes under motorhjemlet).

[highlight]Hvis du ligger med andre tips til “Hvordan man undgå de duggede ruder”? Så skriv dem, som kommentar ned under![/highlight]

Comments

 • Lars Lassen

  11. november 2013

  Installere et fyr

 • Nicolai Hansen

  11. november 2013

  Sluk aldrig aircondition når det er fugtigt vejr. AC fjerner fugten i luften.

 • Jannik Christensen

  1. juli 2014

  Jeg synes det er dårlig stil at svine automekanikere til på den måde. Hvis det står i serviceskemaet at filteret skal skiftes, så bliver det naturligvis skiftet. Der er dog biler hvor det er svært tilgængeligt, bla. Toyota Avensis hvor speederpedalen skal afmonteres, og så er det ikke sikkert der er tid, og så må kunden komme tilbage. Men at sige at det ofte ikke bliver skiftet på trods af at man betaler for det, det er direkte løgn, og dårlig stil at det kommer fra et bil-site.

 • Frank Nielsen

  27. juli 2015

  Du lyder som en mekaniker, tør øjnene.

 • Jimmi Niclasen

  16. november 2015

  tror sku ikke har du har fået lavet et service på et værksted før

  for jeg ved sku med sikkerhed at alle værksteder manger et eller andet i et service og mange af dem glemmer pollen filteret eller luft filteret

Comments are closed.