10 Tips til en vinterklar bil

Selvom det kun er efterår, så er det faktisk snart tid til at gøre sig klar til vinterens kolde måneder. Vinteren i Danmark plejer, som regel komme pludseligt, så det vil være skam ikke at være forbedret på det.

Vi tror at enhver bilchauffør kan huske de kolde efterårs morgener fra forrige år, hvor man blev overrasket af den tidlige frost og skulle skrabe frosne ruder med et CD cover eller et kreditkort? Der er nok også en del af billister der har prøvet at sprøjte sommer sprinklervæske på foruden, og se hvordan forruden hurtigt bliver belagt af et tyndt lag af is. Mærke fugt og døje med dugget ruder i kabinen. Køre på arbejde i vinterens mørke og pludselig at finde ud af at bremslys pæren var sprunget.

Disse unødvendige problemer kan nemt undgås, hvis du bruger lidt tid på at læse denne artikel og finde ud af hvordan du skal gøre din bil parat til vintersæsonen. Læs vores 10 vigtigste “vinterklar bil” tips nedeunder.

Læs også “Test af Vinterdæk 2013: Priser, tests og alternativer”

  1. Kontroller lys på din bil – Ved kørsel i mørke timer er det vigtigste ofte, at bilens lys belyser korrekt. Det kan du kontrollere selv, men det er meget nemmere at besøge et autoværksted, hvor kvalificerede fagfolk kan gøre det for dig. Lygterne skal kontrolleres regelmæssigt, uanset hvad tid på året vi er inde i.
  2. Smør alle gummipakningerne med silikone spray – Denne enkle procedure vil sikre, at dine døre, bagagerum og motorhjelm ikke fryser til.
  3. Bilens lås bør sprøjtes til med speciale væske – Dette sikrer, at din dørlås mekanismer fungerer korrekt, selv på den koldeste tid af året.
  4. Kontroller batteriet – Det anbefales at besøge et autoværksted og tjekke om din bils generator fungere ordenligt og om dit bilbatteriet stadig er brugbar. Det ville være skam at stå og ikke kunne starte bilen.
  5. Kontroller kølevæsken – Hvis du ikke har værktøj til at kontrollere det så tag forbi automekanikeren og få undersøgt om kølervæsken i din bil er ikke fortyndet en del for meget med vand. Væsken bør udskiftes hvert tredje år, så hvis du har købt en brugt bil, så vil det være en god ide at skifte kølervæsken.
  6. Udskift sprinklervæsken – Glem ikke at få fyldt sprinklervæskebeholder med sprinklervæsken der er beregnet til vinterens frost og ikke fryser til på foruden.
  7. Kontroller gløderør – Det sker tit, og det sker især med dieselbiler, da de har sværere ved at starte ved en lavere temperatur. Så det er vigtigt at undersøge om ens glødrør er funktionsdygtig.
  8. Udskift kabineluftfilter – Et ny kabineluftfilter vil sikre, at du får frisk luft i kabinen. Tillstoppet/gamle kabineluftfilter kan resultere i at bilens ruder dugger og der kommer uønsket fugt i bilen. Dette er også grunden til at der kan være frost på forruden indefra.
  9. Udskift viskerblade – Regn, sne, slud og kontinuerlig mørke – kræver at dit viskerblad er i orden, så sørge for dem. Du kan nøjes med at udskifte gummi på viskerblade eller købe nye vinduesviskere.
  10. Udskift sommerdæk til vinterdæk – Sørg for, at bilens hjul er forsynet med ordentlig vinterdæk. Hvis du kun kører i byen hvor vejene bliver hurtigt ryddet, kan det være hensigtsmæssigt og bruge de universelle dæk. Dog anbefaler vi at vælge vinterdæk, der er specielt beregnet til den kolde vinteren. 

Tryk her for at se det årlige tyske “ADAC” udførte, vinterdæk test 2013.

Har du andre tips i tankerne, så skriv dem i vores kommentar boksen nedeunder og på den måde hjælp de andre bilister derude.